یکی از مراسم جالبی که مختص زنان مازندران است، مراسم برفچال در روستای اسک در جاده هراز است. این مراسم در پایان فصل زمستان، زمانی که برف زمستان در حال آبشدن است، یعنی از اوایل اردیبهشتماه تا پانزدهم اردیبهشتماه در یکی از روزهای جمعه برگزار میشود. معمولا زمان برپایی این جشن توسط بزرگان اعلام و به همه افراد روستا اطلاع داده میشود.
مراسم برف چال در واقع برای جلوگیری از کمآبی در فصل تابستان است. آن هنگام که فصل تابستان آغاز و کمآبی به اوج خود میرسید، دامداران در آن هنگام از برفی که در چاهی به نام «ورف چاه» ذخیره کرده بودند، استفاده میکردند. در مراسم ورف چال مردان پس از میل صبحانه همراه با چای و غذای ظهر خود به سمت چاهی که در گذشته در دامنه کوه دماوند قرار داشت با نام ورف چال میرفتند.
در آن زمان نوبت به زنان روستا میرسید؛ آنان تمام امور و کارهای روستا را انجام میدادند. همه زنان در مساجد و برخی از مکانهای عمومی روستا تجمع کرده و شروع به برپایی جشن عروس و داماد و شاه و وزیربازی میکردند. این جشن و مراسم مختص زنان روستا بود. این چاه توسط سید حسن ولی، ایجاد شده که محل دفن او در روستای نیاک، مکانی برای زیارت روستاییان و عموم مردم بوده است.
پس از رسیدن به مکان دقیق این چاه، همه مردان در حد توان خود مقداری برف درون این چاه میریختند تا چاه پر شود. بعد از پر شدن چاه از برف، در کنار هم چای و ناهاری صرف میکردند و نماز ظهر را به اقامه میایستادند. در هنگام جشن، ورود هرگونه مرد به داخل روستا ممنوع است و اگر وارد روستا شوند زنان با چوب به استقبال آنها رفته و آنها را تنبیه میکنند. ولی پس از صرف ناهار همه مردان به روستا باز میگردند. این مراسم از دیرباز تا بهحال در این روستا برگزار میشده است.
.
منبع: یوتراوز | https://utravs.com