جاجیم یکی از دست بافتههای مهم روستاییان استان مازندران است و معمولا از آن بهعنوان زیرانداز، پشتی، سجاده رختخواب پیچ، مفرش، پتو، وریه کرسی و غیره استفاده میشود. هنر جاجیم بافی در بیشتر روستاهای استان مازندران از جمله روستای متکازین از توابع بخش هزار جریب بهشهر (بخش دودانگه شهرستان ساری)، آلاشت سواد کوه، کجور، نوشهر و کلاردشت چالوس رواج دارد.
جاجیم در روستای کوهستانی متکازین توسط زنان بافته میشود و مردان تنها در مرحله تهیه پشم نقش دارند. در بافت جاجیم این منطقه پس از بافت حاشیه، نقشاندازی آغاز میشود؛ به این کار به اصطلاح، «گل» نیز میگویند. نقوش مورد استفاده بسیار متنوع هستند و در میان آنها میتوان به چهار گل، خشتی، پنجهای، گل آفتابگردان و آفتاب تیره اشاره کرد. حاشیه جاجیم نیز با طرح مثلث دندانهدار پر میشود.
جاجیم با نخهای پشمی یا پنبهای رنگی بافته میشود. ابعاد جاجیم مازندران معمولا بین ۲۰ تا ۳۵ سانتیمتر متغیر است و طول آنها گاهی به ۲۰ تا ۴۰ متر نیز میرسد. تولید این دستبافته در روستای آلاشت رونق بیشتری دارد و به همین دلیل، این روستا را بهعنوان شهر ملی جاجیم انتخاب کردهاند. برای بافت جاجیم در ابعاد بزرگتر، دو یا چند عدد جاجیم بافته شده بهاندازه عرضدار موجود را به هم متصل میکنند تا یک جاجیم در اندازه دلخواه شکل بگیرد.
.
منبع: کجارو | https://www.kojaro.com