قائمشهر از پرجمعیتترین و بزرگترین شهرهای استان مازندران و شمال ایران و مرکز شهرستان قائمشهر است که در ناحیهٔ البرز مرکزی قرار گرفته و قبل از انقلاب ۱۳۵۷ آن را شاهی مینامیدند. قائمشهر قطب صنعت و صادرات در مازندران و از شهرهای مهم ترابری، کشاورزی، گردشگری، معدنی و صنعتی ایران است.
از دید ناهمواریهای طبیعی، قائمشهر به دو ناحیهٔ دشتی و کوهپایهایِ البرز تقسیم میشود و ۵۱ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. قائمشهر دارای اقلیم معتدل و مرطوب است. در بیشتر سالها، فصل زمستان نیمی از کل بارشهای سالانهٔ قائمشهر را تأمین میکند و تابستان نیز کمبارانترین فصل در قائمشهر است. بر مبنای آخرین داده های دقیق جغرافیایی بیشترین درازای قائمشهر ۸.۶ کیلومتر می باشد؛ بنابر این یکی از بزرگترین شهرهای شمال ایران محسوب می شود. مردم قائمشهر از قومیت طبری هستند و به زبان مازندرانی صحبت میکنند. مردم قائمشهر به گویش قائمشهری که یکی از گویشهای زبان مازندرانی است صحبت میکنند. بیشتر مردم این شهر رسماً مسلمان و شیعه دوازدهامامی هستند.
پیشینه زندگی در قائمشهر که شهرهای باستانی چمنو و توجی را نیز شامل میشود به عصر آهن برمیگردد و کاوشهای باستانشناسی صورت گرفته در قائمشهر منجر به کشف سفالهای ۵۰۰۰ ساله و ابزارهای سنگی شد. این شهر در دوران صفویان مورد توجه بیشتری قرار گرفت، سپس بنای اولیه قائمشهر در دوران قاجاریان با نام علیآباد نهاده شد، ولی سرچشمه شکوفایی و پیشرفت این شهر به دوران پهلوی برمیگردد. در دوران پهلوی ساخت راهآهن سراسری ایران از قائمشهر آغاز گشت و کارخانجات و مراکز مختلفی در قائمشهر ساخته شد. در شهریور سال ۱۳۱۴ ه.ش به موجب تصویبنامه هیئت وزیران، نام این شهر به شاهی مبدل گردید. پس از پایان جنگ جهانی دوم توسعه قائمشهر ادامه یافت و قائمشهر کانون پذیرش جمعیت شد. در جریان انقلاب ۱۳۵۷ ایران، شاهی به قائمشهر تغییر نام پیدا کرد.
قائمشهر به عنوان یک شهر استراتژیک جغرافیایی که ارتباط تهران را با شمال و شمالشرقی از دو مسیر متفاوت جاده فیروزکوه و جاده هراز مرتبط میسازد دارای اهمیت ویژه میباشد. گفته میشود سالانه پنج میلیون مسافر از محور جاده فیروزکوه به قائمشهر تردد میکنند و از بندر بابلسر به مرز دریایی متصل میباشد. این شهر یکی از مراکز گردشگری ایران به حساب میآید و دارای مجموعهای از جاذبههای گردشگری است. برج طالقانی نماد قائمشهر است.
قائمشهر از شمال به شهرستان جویبار، شهرستان سیمرغ و دریای مازندران، از جنوب به شهرستان سوادکوه شمالی و شهرستان سوادکوه، از شرق به شهرستان ساری و از غرب به شهرستان بابل محدود است. در گذشته شهرستان فیروزکوه و بخشهایی از شهمیرزاد، تا سال ۱۳۵۹ شهرستان سوادکوه و تا سال ۱۳۷۶ شهرستان جویبار و تا سال ۱۳۹۱ شهرستان سیمرغ، بخشهایی از قائمشهر بوده که به شهرستان تبدیل شدند، جمعیت قائمشهر بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ نزدیک به ۲۰۴٬۹۵۳ نفر است که پرتراکمترین شهرستان استان مازندران و بخش شمال ایران محسوب میشود. قائمشهر در ۳۶ درجه و ۲۸ دقیقه عرض شمالی تا ۵۲ درجه و ۵۳ دقیقه طول شرقی واقع شدهاست.
.
منبع: ویکیپدیا | https://fa.wikipedia.org