گَتاب از شهرهای استان مازندران در شمال ایران است. این شهر، در بخش گتاب شهرستان بابل قرار دارد. مردم گتاب از قومیت طبری هستند و به زبان مازندرانی گویش میکنند. جمعیت گتاب در سال ۱۳۹۵ خورشیدی، برابر با ۷٬۳۷۴ نفر و مساحت آن ۱۲ کیلومتر مربع گزارش شدهاست.
احتمالاً گتو یا گتاب به مفهوم آب بزرگ به علت وجود آن چشمه نامگذاری شدهاست. رابینو در سفرنامه خود گتاب فعلی را قطعاب نام بردهاست. نظر دیگری که در پیدایش نام گتاب مطرح شده چنین است که میگویند سیلابی از بالا به پایین روستا را فراگرفته و در روستای سرست که در شمال کفشگرکلا واقع است متوقف شدهاست و این سیلاب و تاریخ وقوع آن و این نظر چندان مقرون به صحت نمیباشد. نظریه دیگری در رابطه با اسم گتاب بدین شرح میباشد که قبل از اصلاحات ارضی در ایران نحوه اداره این روستا به صورت کدخدامنشی و ارباب – رعیتی بوده و نفوذ اداری و اجتماعی گتاب در زمان گذشته مانند موقعیت فعلی آن بسیار بالا بوده و قبل از این دوره کشاورزی غالب این منطقه کشت توتون و پنبه بودهاست؛ و از آنجایی گتاب در مسیر اصلی بابل – بندپی قرار داشت کشاورزان روستاهای جنوبی میبایست از مسیر راه گتاب عبور کنند تا محصولات خود را جهت فروش به شهر بابل ببرند؛ و برای این کار میبایست پشت سر اربابان و مالکان زمین گتاب که جلوتر از آنها بودند حرکت کنند یعنی در واقع آن اربابان جلودار آنها بودند و اول آنها حرکت میکردند و بعد افراد روستاهای دیگر و به نظر دیگر اربابان و مالکان زمین گتاب به جهت نداشتن بازده محصولات خوب و عدم رونق بازار برای فروش محصولات در شهر جلوی روستاییان دیگر را که رقیب آنها بشمار میرفتند گرفته و با پیاده کردن محصولات و با خرید از آنها بازار فروش را به انحصار خود درمیآوردند؛ بنابراین به خاطر همین این شهر قبلاً به جلودار محله معروف شد و نیز علت داشتن پسوند شناسنامهای جلودار برای تمام مردم گتاب گرفته شده از این موضوع میباشد.
شهر گتاب تنوع کشاورزی و باغداری زیادی دارد و در گتاب بنگاه ارسال مستقیم کالا به شهرهای ایران به ویژه تهران وجود دارد که انواع میوهجات و سبزی را به سایر مناطق ایران حمل میکند. اولین شهردار این شهر علیپناه علیزاده میباشد.
بر پایه مطالعات میدانی و بررسی اسناد و مدارک موجود از محله بندی عرفی، شهر گتاب ترکیبی از ۱۲ محله عرفی به نامهای۱- دبستان، ۲- سنگرود ،۳- نظام آباد ،۴- ایستگاه، ۵- بیله پی، ۶- چهار راه بیل پی، ۷- پایین محله (شنبه بازار)، ۸- تلی کلا، ۹- باغبان کلا، ۱۰- پاشاکلا ،۱۱- عمران کلاه ۱۲- جفتور کلا تشکیل شدهاست.
.
منبع: ویکیپدیا | https://fa.wikipedia.org