اسم این شیرینی برگرفته از نحوه تهیه آن است. جالب است که رشته به رشته یا رشته برشته هر دو یک معنی دارند و در واقع نوع طبخ این شیرینی هستند. چرا که رشتههای نازکی توسط شخصی که شیرینی را تهیه میکند، درست میشوند و این رشتهها روی هم قرار میگیرند به همین خاطر به آن رشته به رشته گفته می شود. در مرحله بعدی این رشتهها برشته میشوند، پس میتوان نام این شیرینی را رشته برشته هم نامگذاری کرد. در این مطلب قصد داریم شما را بیشتر با طرز تهیه شیرینی رشته برشته مازندرانی آشنا کنیم.
.
مواد مورد نیاز برای تهیه شیرینی رشته برشته
ردیف | نام مواد | مقدار |
---|---|---|
1 | آرد برنج | به میزان کافی |
2 | آب | به میزان کافی |
3 | روغن | به میزان کافی |
4 | پودر قند | به میزان کافی |
.
طرز تهیه شیرینی رشته برشته مرحله به مرحله
رشته برشته را در دو مرحله تهیه میکنند که در ادامه با آن آشنا خواهید شد. مرحله اول عملآوری مواد اولیه و مرحله دوم طبخ رشتههای آماده شده است.
- مرحله اول: عملآوری مواد اولیه
برای تهیه این شیرینی از آرد برنج استفاده می شود. در روش سنتی، دیباجیها برنج را با آب مخلوط میکردند و آن را در آسیاب قرار میدادند تا از برنج، آرد برنج تهیه کنند. تهیه آرد برنج کاری سخت و زمانبر است و نیاز به آسیابهای سنگی دارد که انجام آن در خانه، کار سادهای نیست. خوشبخاتانه امروزه آرد برنج آماده برای طبخ شیرینی رشته برشته در اکثر شهرها وجود دارد و شما میتوانید از آن استفاده کنید.
آرد برنج سفید را با کمی آب مخلوط کنید تا جایی که بتوانید از آن به عنوان یک خمیر رقیق استفاده کنید. دیباجیها به آرد برنج ورز داده شده با آب خمیر مات میگویند. خمیر را چند ساعتی در جای خنک یا یخچال نگهداری کنید تا آماده مرحله بعد شود.
یک سینی متوسط را به پشت بر روی گاز قرار دهید تا داغ شود. برای جلوگیری از سیاه شدن شیرینی از شعله پخشکن استفاده کنید. وقتی سینی شما داغ شد، خمیر را با سر انگشتان به صورت رشتههای باریک روی سینی بریزید تا رشتهها پخته و آماده شوند. این کار را باید با دقت عمل انجام دهید. رشتهها باید روی هم ریخته شوند و مانند تار و پود همدیگر را قطع کنند. بعد از ریختن رشتهها بر روی سینی چیزی شبیه یک پارچه دارید که به هر شکلی بخواهید میتوانید آن را تا بزنید. این رشته ها را در جای خنک و تمیز نگهداری کنید. حداقل مدت زمان برای آماده شدن مواد اولیه برای مرحله دوم بین هفت تا هشت ساعت است.
.
- مرحله دوم: طبخ رشته برشته
حالا باید رشته هایی که آماده کردید را در روغن سرخ کنید. یک تابه یا گود آماده کنید و درون آن به مقدار کافی روغن بریزید، توجه داشته باشید که سطح روغن باید به قدری باشد که رشته ها کاملا در آن غوطهور شوند. بعد از اینکه روغن داغ شد چند ثانیه رشتهها را درون روغن داغ قرار دهید و سریع از آن خارج کنید که حالت سوختگی پیدا نکند.
اکنون همه کارها انجام شده و فقط نیاز است که با سرعت روی رشتههای سرخ شده شکر یا پودر قند بریزید. پودر قند به دلیل ریز و سبک بودن بسیار جذابتر است. البته شما میتوانید بسته به ذائقه خود از پودر قند یا شکر استفاده نکنید و این شیرینی را بدون شکر یا پودر قند سرو کنید.
.
نکات تهیه شیرینی رشته به رشته
– با توجه به اینکه شیرینی رشته برشته در مرحله اول فقط نیاز به آب و آرد برنج دارد، میزان مواد اولیه را با توجه به مقداری که میخواهید رشته برشته درست کنید، آماده نمایید.
– برای زیباتر شدن شیرینی رشته برشته میتوانید رشتههای رنگی درست کنید. برای انجام این کار، در زمان تهیه خمیر اولیه میتوانید از زغفران، رنگ سبزیجات یا رنگهای خوراکی استفاده کنید. معمولا در قدیم از رنگ استفاده نمیشد و از زغفران، زردچوبه، سبزیها یا چای برای رنگی کردن رشته ها استفاده می کردند.
– صفحهای که در طرز تهیه رشته برشته به آن اشاره شد باید کاملا صاف و صیقلی باشد. دیباجیها به این صفحه ساج میگویند؛ خمیر که به آن مات میگوید را بر روی ساج میریزند تا رشتهها روی هم قرار گیرند و سفت شوند. بهتر است جنس سینی که استفاده می کنید از مس باشد.
– این شیرینی به دلیل وجود برنج بسیار مقوی است. در ضمن با توجه به فاصله بین رشتهها، این شیرینی یکی از سبکترین شیرینیهایی است که در مازندران، ایران و شاید کل جهان تهیه و طبخ شود. نکته حائز اهمیت اینکه دیباجیها به دلیل منطقه خوش آبوهوایی که داشتند کشت برنج را انجام میدادند و این محصول به عنوان یکی از محصولاتی بود که در اکثر خانهها یافت میشد به به همین خاطر این شیرینی با استفاده از برنجهای کوچک و شکسته آرد برنج تهیه میشد.
– با توجه به اینکه عملآوری خمیر اولیه و ریختن خمیر به صورت رشته ای بر روی هم کار سادهای نیست، احتمالا باید چندین بار تمرین و تلاش کنید تا بتوانید شیرینی خوبی تهیه کنید.
.
منبع: شیرینیتا | https://shirinita.com